Πτέρυγα «Κωνσταντίνος Λεβέντης» – Ιπποκράτους 15

Το κτίριο της οδού Ιπποκράτους 15, δίδυμο κτίριο του αρχικού κτιρίου του Μουσείου, υπήρξε προίκα της Μαρίτσας, κόρης του μεγαλέμπορου Ιωάννη Ευαγγελίδη. Η Μαρίτσα παντρεύτηκε τον Χριστόδουλο Σεβέρη ο οποίος υπήρξε πρώτος Δήμαρχος της πόλης της Λευκωσίας το 1882.

Το αρχοντικό της οδού Ιπποκράτους 15 κατά τη δεκαετία του 1930-40 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με την ονομασία Βικτώρια, του οποίου η οποιαδήποτε αίγλη εξαφανίστηκε μετά το 1974. Το κτίριο το 1984 πάλι μετά από προτροπή και εισήγηση του τότε Δημάρχου και προέδρου του Συμβουλίου του Μουσείου Λέλλου Δημητριάδη αγοράστηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας. Η ανακαίνιση και μετατροπή του σε γραφεία έγινε από τον αρχιτέκτονα Αλέξη Θεοδοσιάδη.

Την 31 Δεκεμβρίου 2001 υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και το κτίριο αγοράστηκε από το Ίδρυμα. Το Νοέμβριο του 2007 η νέα επέκταση παραδόθηκε στο Ίδρυμα Λεβέντη και ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή και σύνδεση των δύο κτιρίων. Με την συμπλήρωση του έργου το 2010, το κτίριο της οδού Ιπποκράτους 15 ονομάστηκε «Πτέρυγα Κωνσταντίνος Λεβέντης» και αποτελεί σημαντική επέκταση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου αλλά και των χώρων όπου πλέον στεγάζεται η βιβλιοθήκη, το αρχείο και τα γραφεία του Μουσείου.

Copyright © 2024 The Leventis Museum. All rights reserved. Website by Cape IT Ltd