Σύντομη Ιστορία των κτιρίων

~1880 Ο μεγαλέμπορος Ιωάννης Ευαγγελίδης, έκτισε στην ενορία Τρυπιώτη στη Λευκωσία, τρεις μεγάλες νεοκλασικές οικίες για να τις δώσει ως προίκα στις κόρες του Μαρίτσα, Ασπασία και Κλεοπάτρα.
Η Μαρίτσα παντρεύτηκε τον Χριστόδουλο Σεβέρη ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος Λευκωσίας (1882-88) και κατοίκησαν στο πρώτο κτίριο (Ιπποκράτους 15).
Η Ασπασία παντρεύτηκε τον μεγαλέμπορο Ιωάννη Ζαχαριάδη και κατοίκησαν στο δεύτερο κτίριο (Ιπποκράτους 17). Το 1885 το κτίριο δόθηκε στην κόρη τους Ελενίτσα, η οποία παντρεύτηκε τον ελλαδίτη γιατρό Νικόλαο Δέρβη.
Η Κλεοπάτρα παντρεύτηκε τον Ιωάννη Οικονομίδη, δικηγόρο και δικαστή, αλλά και ιδρυτή του Ταμιευτηρίου Λευκωσίας και κατοίκησαν στο τρίτο κτίριο (Ιπποκράτους 19). Στο ίδιο κτίριο κατοίκησε και η οικογένεια του Ευάγγελου, γιου του Ιωάννη Ευαγγελίδη.
1912 Ο Δήμος Λευκωσίας ονόμασε προς τιμήν του γιατρού Νικόλαου Δέρβη τον δρόμο μπροστά από το σπίτι του Οδό Ιπποκράτους.
1915 Στο σπίτι της Ελενίτσας και του Νικόλαου προστέθηκε ακόμα ένας όροφος για να στεγαστεί η κόρη τους Ιωάννα, η οποία παντρεύτηκε τον ίδιο χρόνο τον Κώστα Θεοδοσιάδη.
1917 Στο σπίτι της Ελενίτσας εγκαταστάθηκε και ο γιος της Θεμιστοκλής, ο οποίος το μετέτρεψε σε κλινική, ενώ αργότερα έγινε η βάση του Κυπριακού Εθνικού Κόμματος, του οποίου ήταν Πρόεδρος. Ο Θεμιστοκλής Δέρβης διετέλεσε επίσης για εικοσιοκτώ χρόνια Δήμαρχος της Λευκωσίας
1930-40 Το κτίριο στην Ιπποκράτους 15 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με την ονομασία Βικτώρια.
1940 Το κτίριο στην Ιπποκράτους 19 κατεδαφίστηκε και κτίστηκε στη θέση του κτίριο για καταστήματα και διαμερίσματα.
1968 Μετά τον θάνατο του Θεμιστοκλή Δέρβη το κτίριο στην Ιπποκράτους 17 εγκαταλείφθηκε.
1984 Το κτίριο Ιπποκράτους 17 αγοράστηκε από το Ίδρυμα Λεβέντη, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη, για να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε Μουσείο. Την ίδια χρονιά το διπλανό κτίριο (15) αγοράστηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας για να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε γραφεία.
2010 Ανακαινίστηκαν και συνδέθηκαν τα δύο κτίρια στην Ιπποκράτους 15-17 για σκοπούς επέκτασης του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου.

Copyright © 2024 The Leventis Museum. All rights reserved. Website by Cape IT Ltd