Αρχικό κτίριο του μουσείου – Ιπποκράτους 17

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο αρχικά στεγάστηκε σε ένα αρχοντικό του τέλους του 19ου αιώνα το οποίο κτίστηκε ως προίκα για την κόρη του μεγαλέμπορα Ευαγγελίδη, Ασπασία Ευαγγελίδη που παντρεύτηκε τον μεγαλέμπορο Ιωάννη Ζαχαριάδη. Το 1885 δόθηκε το σπίτι στην κόρη τους Ελενίτσα, η οποία νυμφεύτηκε τον ελλαδίτη γιατρό Νικόλαο Δέρβη.

Προς τιμήν του γιατρού Δέρβη το 1912 ο Δήμος Λευκωσίας ονόμασε τον δρόμο που περνά μπροστά από το νεοκλασικό κτίριο οδό Ιπποκράτους. Στο διώροφο κτίριο προστέθηκε το 1915 ακόμη ένας όροφος για να στεγαστεί η κόρη του ζεύγους η Ιωάννα με τον σύζυγο της Κώστα Θεοδοσιάδη. Τον ίδιο χρόνο και μετά από σπουδές ιατρικής στην Ευρώπη επανήλθε και ο γιος της οικογένειας Θεμιστοκλής και εγκατέστησε εκεί το δικό του ιατρείο και ιδιωτική κλινική.

Ο Θεμιστοκλής πέραν της επιτυχημένης καριέρας του ως ιατρός είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα που τον οδήγησε στη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας, θέση την οποία κατείχε για 28 συνεχή έτη. Ο Θεμιστοκλής Δέρβης ήταν επίσης ο βασικός ιδρυτής του Κυπριακού Εθνικού Kόμματος.

Μετά από το θάνατο του Θεμιστοκλή Δέρβη το 1968 η οικία εγκαταλείφθηκε.

Το 1986 άρχισαν οι ενέργειες του δύσκολου έργου της μετατροπής του κτιρίου σε μουσειακό χώρο. Η πείρα και η ευαισθησία του αρχιτέκτονα Πεύκιου Γεωργιάδη στο δύσκολο εγχείρημα έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Copyright © 2024 The Leventis Museum. All rights reserved. Website by Cape IT Ltd