Δημιουργική δράση

Από την ίδρυσή του το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας συμμετέχει ενεργά στον τομέα της μουσειακής εκπαίδευσης, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δράσεων εντός και εκτός των χώρων του για σχολικές ομάδες, οικογένειες με παιδιά και ενήλικες. Έναυσμα, οι μόνιμες Συλλογές του Μουσείου και οι προσωρινές εκθέσεις του. Αντικείμενα και Συλλογές, αναπόσπαστα κομμάτια της μακραίωνης ιστορίας της πόλης της Λευκωσίας, ενεργοποιούνται λειτουργώντας ως αφετηρία για βιωματικές εμπειρίες και δημιουργική διάδραση.

Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και οι ειδικές ξεναγήσεις απευθύνονται σε μαθητές δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και πραγματοποιούνται καθημερινά, προσφέροντας μια εναλλακτική επαφή με την ιστορία και την παράδοση. Όλα αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα είναι διαθέσιμα και για οικογένειες με παιδιά. Εναλλακτικές θεματικές εμπλουτισμένες με διάθεση εξερεύνησης και προσωπικής ανακάλυψης προσκαλούν και προκαλούν για ποιοτικό χρόνο μικρών και μεγάλων. Από το 2022 λειτουργεί επίσης το Καλοκαιρινό μας Σχολείο, σε συνεργασία με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, ως μία ακόμη επιλογή δημιουργικής απασχόλησης.

Από τη διά μουσείου μάθηση δεν απουσιάζουν και οι ενήλικες. Μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διαλέξεις, ξεναγήσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια.

Με κοινωνική ευαισθησία, το Μουσείο προσεγγίζει άτομα με ειδικές ανάγκες και αισθητηριακές αναπηρίες. Δράσεις και σταθμοί διευκολύνουν και καθιστούν το Μουσείο προσβάσιμο και φιλικό προς όλες αυτές τις ξεχωριστές ομάδες του κοινού του.

Πρόσθετα, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας δεν περιορίζεται στα όρια της πρωτεύουσας, αφού ταξιδεύει μέσα από ειδικές μουσειοσκευές στα σχολεία. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς, στον χώρο του οποίου προσφέρονται ειδικά προγράμματα για οικογένειες της περιοχής Σολέας.

Ελάτε να γνωριστούμε λοιπόν! Εξερευνήστε τις εκπαιδευτικές μας δράσεις και βιώστε μαζί μας αλλιώτικες μουσειακές εμπειρίες που θα σας ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες στην ιστορία της Λευκωσίας μας!