Συλλογή Κρίστη Φυλακτού

Η Συλλογή Κρίστη Φυλακτού, μια ιδιωτική συλλογή αρχαιοτήτων που φιλοξενεί το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2010 με την επαναλειτουργία του Μουσείου. Έκτοτε, η Συλλογή Φυλακτού αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για την αρχαία κυπριακή κεραμική, κυρίως της Εποχής του Χαλκού (Πρώιμης, Μέσης και Ύστερης Χαλκοκρατίας), όπως και για την αρχαία κυπριακή χρυσοχοΐα, αφού περιλαμβάνει μοναδικά δείγματα κοσμημάτων της Κλασικής και Ελληνιστικής Περιόδου.

Η Συλλογή Φυλακτού ξεκίνησε από τον εκ μητρός παππού του Κρίστη Φυλακτού, του Ηρακλή Σκυριανίδη, από τη Λεμεσό. Μαζί με τις αρχαιότητες, ο ίδιος ο κ. Φυλακτού μετέφερε στο Μουσείο όλες τις προσωπικές του αναμνήσεις με τον παππού του ως αγοραστή «παλαιών αντικειμένων» κατά τη δεκαετία του 1930. Όπως αναφέρει ο κ. Φυλακτού, εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν στους δρόμους άνθρωποι φορτωμένοι με κοφίνια γεμάτα αρχαιότητες είτε σε γαϊδούρια είτε σε άμαξες ή καρότσια και πωλούσαν το περιεχόμενό τους σε ποσότητες. Πέραν των γνώσεών του για τις αρχαιότητες και τις αντίκες που κατείχε, ο Ηρακλής Σκυριανίδης κατάφερε να μεταδώσει τον ενθουσιασμό και την αγάπη του για αυτά τα αντικείμενα στον εγγονό του. Ο κ. Φυλακτού θεωρούσε τις αρχαιότητες κληρονομιά όλων των Κυπρίων. Ως εκ τούτου, όταν κληρονόμησε τη Συλλογή από τη μητέρα του, εξέφρασε την επιθυμία να μοιραστεί την εμπειρία και τη χαρά της παρατήρησης και της μελέτης της Συλλογής του με το κοινό.

Η Συλλογή παραχωρήθηκε στο Μουσείο με μακροπρόθεσμο δανεισμό, από την οποία ένας μεγαλύτερος αριθμός αρχαιοτήτων σε άρτια κατάσταση έχει επιλεγεί για σκοπούς έκθεσης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

Bowl, Middle Cypriote I period
(1900-1800 BC)
Collection: Chris Phylactou
Object: A/2009/0,595
Rhyton, Late Cypriote II period
(1450-1200 BC)
Collection: Chris Phylactou
Object: A/2009/0,681
Barrel-shaped oinochoe
Cypro-Archaic I period (750-600 BC) Collection: Chris Phylactou
Object: A/2009/0,705
Glass flask, 1st century AD
Collection: Chris Phylactou
Object: A/2009/0,655