Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και ο Δήμος Λευκωσίας

Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Με την ιδρυτική του πράξη να χρονολογείται τον Μάιο του 1979, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη είναι αποτέλεσμα του οράματος του Κύπριου επιχειρηματία Αναστασίου Γ. Λεβέντη (1902-1978), ο οποίος όρισε τους πρωταρχικούς στόχους δράσης του ήδη από τη σύλληψή του, με εστίαση στην κοινωνία, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

Τώρα, διανύοντας την πέμπτη του δεκαετία, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη συμμετέχει ενεργά στην έρευνα και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, της Ελλάδας και του ελληνισμού της Διασποράς. Στην Γκάνα και στη Νιγηρία, σταθερή είναι η δέσμευσή του για προγράμματα αγροτικής κατάρτισης και βιώσιμης διαχείρισης περιβαλλοντικών πόρων. Η στήριξη του περιβάλλοντος και η διατήρηση της βιοποικιλότητας συνιστούν ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2014 το Ίδρυμα ξεκίνησε ένα από τα πιο φιλόδοξά του έργα μέχρι σήμερα: δημιούργησε τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία για να στεγάσει τις συλλογές τέχνης του Ιδρύματος.

Μέσα από ένα διεθνές πρόγραμμα που στηρίζει τις ελληνικές σπουδές, με την προώθηση πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τη συστηματική επιχορήγηση υποτροφιών, με τη συνεχή συνεισφορά του στην ακαδημαϊκή έρευνα και στην έκδοση επιστημονικών συγγραμμάτων, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη εξακολουθεί να υπηρετεί με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή του, του Αναστασίου Γ. Λεβέντη.

Δήμος Λευκωσίας

Η Λευκωσία είναι σήμερα η πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και, επομένως, το διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της νήσου. Η μείζων Λευκωσία είναι χωρισμένη σε δήμους, όμως η μητροπολιτική εξουσία ανήκει στο Δημαρχείο Λευκωσίας – σύμφωνα με το Σύνταγμα, εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου θα πρέπει να βρίσκονται οι βασικές κρατικές υπηρεσίες.

Επικεφαλής του Δήμου Λευκωσίας είναι ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 26 δημοτικούς συμβούλους, ένας εκ των οποίων είναι ο αντιδήμαρχος. Ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι ασκούν τα καθήκοντά τους βάση του Νόμου περί δήμων. Υποεπιτροπές, οι οποίες αποτελούνται από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, λειτουργούν μόνο ως συμβουλευτικά σώματα και σύμφωνα με τις οδηγίες και τις πρόνοιες που καθορίζει το συμβούλιο. Ο δήμαρχος έχει την απόλυτη εκτελεστική εξουσία, εξασκεί τον κεντρικό έλεγχο και τη διοίκηση του δημοτικού συμβουλίου. Το συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τον διορισμό του προσωπικού του Δήμου.

Από το 1963 η πόλη είναι μοιρασμένη με την ούτως καλούμενη Πράσινη Γραμμή και μέχρι σήμερα η Λευκωσία παραμένει η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όραμα του Δήμου Λευκωσίας είναι να καταστήσει τη Λευκωσία μια ευημερούσα, σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μια πολιτιστική πρωτεύουσα, με τοπική ταυτότητα και διεθνή εμβέλεια. Μια πόλη με προοπτικές και ευκαιρίες, ένα σύγχρονο κέντρο γνώσης, έρευνας και καινοτομίας. Στόχος είναι να καταστεί μια πόλη δημιουργική, ελκυστική, «έξυπνη», φιλική, προσβάσιμη και με κοινωνικές ευαισθησίες, που να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και το περιβάλλον και που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών της προσφέροντάς τους υψηλή ποιότητα ζωής.