Διακρίσεις

Το 1991 το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς, ένα βραβείο που δίδεται κάθε χρόνο από ειδική επιτροπή που ενεργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι μια τιμητική διάκριση που τοποθέτησε το Λεβέντειο όχι τυχαία στον χάρτη των πιο αξιόλογων και σημαντικών μουσείων της Ευρώπης. Ομόφωνα η κριτική επιτροπή ανακοινώνοντας τη βράβευση του Μουσείου δήλωσε ότι για πρώτη φορά η Κύπρος απέκτησε ένα σύγχρονο μουσείο, που καταγράφει με αντικειμενικό και ισορροπημένο τρόπο και μέθοδο την ιστορία μιας πόλης.

«Αποφασίσαμε ότι το μουσείο που ανταποκρίνεται περισσότερο από όλα τα άλλα και αξίζει το βραβείο για το 1991 είναι το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Η ήσυχη, έξυπνη και εκπληκτικά αφοσιωμένη, καλά πληροφορημένη και πολιτικά ευαίσθητη Έφορός του έδωσε στην Κύπρο το πρώτο της σύγχρονο Μουσείο και την ευκαιρία να ξεφύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της αρχαιολογίας, που την κράτησε για πολλά χρόνια πίσω από τη μουσειολογική πρόοδο. Είναι ένα Μουσείο με χαρακτήρα, με έντονη αίσθηση των αναγκών και των προτιμήσεων του σημερινού κοινού».

Kenneth Hudson

Απόσπασμα από το περιοδικό της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς (European Museum of the Year Award / ΕΜΥΑ), Άνοιξη 1992

Αναγνώριση ιδιωτικού μουσείου

Σύμφωνα με τον κυπριακό Νόμο περί Αναγνώρισης Ιδιωτικών Μουσείων και Μουσείων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατόπιν εξέτασης και ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Αναγνώρισης Ιδιωτικών Μουσείων, από τον Ιούνιο του 2022 το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας αποτελεί ένα από τα λίγα κυπριακά μουσεία τα οποία έχουν πλέον αναγνωριστεί επίσημα ως μουσεία που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις βάσει των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας.