Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην όπερα του Λεβέντειου Μουσείου ταξιδεύει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη

Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην όπερα του Λεβέντειου Μουσείου ταξιδεύει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη

19 Νοεμβρίου 2016 – 30 Ιανουαρίου 2017

Η έκθεση Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην όπερα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και το σύνολο των εκδηλώσεων που συνόδευσαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις του κυπριακού κοινού ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιαστούν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Στη Λευκωσία η έκθεση πλαισιωνόταν από διαλέξεις, ξεναγήσεις και ειδικό οπερατικό δρώμενο, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2015. Διοργανώθηκαν με αφορμή τη σπάνια παρτιτούρα της όπερας με τίτλο Die Königin von Zypern / La Reine de Chypre (Η βασίλισσα της Κύπρου). Στο αίθριο του Μουσείου ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια άριες της όπερας σε σύνθεση του Jacques Fromental Halévy, που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1841.

Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση παρουσιάζεται ανανεωμένη και εμπλουτισμένη με νέα εκθέματα. Περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, κριτικές της όπερας, καθώς και λεύκωμα με σκηνικά και κοστούμια της όπερας και άλλα σημαντικά εκθέματα από τις Συλλογές του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, αλλά και από τις ιδιωτικές συλλογές των Μιχάλη Ζεϊμπέκη και Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Στις 19 Νοεμβρίου ημέρα εγκαινίων της έκθεσης, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει διάλεξη από την καθηγήτρια Άγγελ Νικολάου-Κονναρή, που μελέτησε την όπερα Η βασίλισσα της Κύπρου. Θα ακολουθήσει το οπερατικό δρώμενο με άριες από την όπερα. Μετά από περίπου έναν χρόνο, οι άριες από τη σπάνια παρτιτούρα του Fromental Halévy θα ακουστούν και πάλι, με τη φωνή της Μαρίας Πoγιατζή-Φινκ και τους μελωδικούς ήχους του πιάνου του Michael Schütze. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί ειδική ξενάγηση στην έκθεση από την έφορο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Έλενα Πογιατζή-Ρίχτερ. Το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και στις 20 Νοεμβρίου 2016, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Όσοι τυχεροί θα βρίσκονται στην όμορφη Θεσσαλονίκη εκείνο το Σαββατοκύριακο θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα αλλά και να δουν την ενδιαφέρουσα αυτήν έκθεση. Επιπλέον, το Μουσείο σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου έχουν φροντίσει, για όσους δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά το οπερατικό δρώμενο, να έχουν την ευκαιρία να το ακούσουν από το «Πρώτο Πρόγραμμα» του ΡΙΚ, επίσημο χορηγό επικοινωνίας της έκθεσης. Οι ώρες μετάδοσης του οπερετικού δρώμενου θα ανακοινωθούν σύντομα.

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη
Χορηγός επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ)