Λευκωσία, 1570-1960: το ταξίδι μιας πόλης από την εγκατάλειψη στην ανάπτυξη και στην ακμή

Λευκωσία, 1570-1960: το ταξίδι μιας πόλης από την εγκατάλειψη στην ανάπτυξη και στην ακμή

14.09.24

19:00-20:00

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και της Λεβεντείου Πινακοθήκης πραγματοποιούν σειρά τεσσάρων διαλέξεων αφιερωμένων εις μνήμην Κωστάκη Αιμιλιανίδη, ο οποίος, και από τη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου, προσέφερε πολλά με τη δράση του στο Μουσείο.

Η θεματική των διαλέξεων εστιάζει στην πολυδιάστατη περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο (1878-1960).


1η Διάλεξη / Λευκωσία, 1570-1960: το ταξίδι μιας πόλης από την εγκατάλειψη στην ανάπτυξη και στην ακμή

Μέσα από κείμενα και μαρτυρίες περιηγητών, γκραβούρες, χάρτες και άλλο αρχειακό υλικό ανιχνεύουμε την ανάπτυξη της Λευκωσίας, εντός και εκτός των ενετικών τειχών, στο πέρασμα από την Τουρκοκρατία (1570-1878) στην Αγγλοκρατία (1878-1960), φθάνοντας έως τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταξιδεύουμε έτσι από τα ζοφερά χρόνια της Τουρκοκρατίας, εκείνα τα χρόνια της εγκατάλειψης και της παρακμής, στην ανάπτυξη που έφερε σταδιακά ο ερχομός της νέας διοίκησης και στεκόμαστε στη μεταβαλλόμενη εικόνα της πόλης: στα δημόσια κτήρια, όπως το Kυβερνείο, το Νοσοκομείο, το Κυπριακό Μουσείο, που θα διαδραμάτιζαν αργότερα τον δικό τους ρόλο ως σύμβολα της ανεξάρτητης πλέον Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο, η διάλεξη συνδέεται άμεσα με τη νέα ανακαινισμένη Αίθουσα της Αγγλοκρατίας του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, που άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό τον Ιανουάριο του 2024.
Ομιλήτρια: Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και της Λεβεντείου Πινακοθήκης
Γλώσσα: Ελληνικά
Κρατήσεις απαραίτητες: +357 22661475 / Email: info@leventismuseum.org.cy
Σημειώστε ότι η διάλεξη θα ξεκινήσει στην ώρα που έχει προκαθοριστεί και παρακαλούμε όπως προσέλθετε στον χώρο 10 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης.