Μπάλα στο Kέντρο: Ποδόσφαιρο – Ιστορία – Λευκωσία

Μπάλα στο Kέντρο: Ποδόσφαιρο – Ιστορία – Λευκωσία

17 Δεκεμβρίου 2022 – 30 Απριλίου 2023

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας «βάζει γκολ» στον πολιτισμό με την παρουσίαση της πρωτότυπης έκθεσης Μπάλα στο Kέντρο: Ποδόσφαιρο – Ιστορία – Λευκωσία. Η νέα προσωρινή έκθεση έρχεται να αποκαλύψει την ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου με πυρήνα το «Κέντρο», την πρωτεύουσα του νησιού, τη Λευκωσία, από τις αρχές της αποικιοκρατίας μέχρι και το 1960.

Πρόκειται λοιπόν για μια ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση, η οποία μας παρακινεί να αντιληφθούμε το ποδόσφαιρο στον τόπο μας αλλιώς, μέσα από μια ματιά αντισυμβατική και διεισδυτική, ικανή να ανασύρει το κυπριακό ποδόσφαιρο από τον αυστηρό τοπικό προσδιορισμό του γηπέδου, με σκοπό να αναδείξει την ιστορική του υπόσταση, προσφέροντας μια ιδιαίτερη, αλλιώτικη μουσειακή εμπειρία.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Αντιγόνη Ηρακλείδου, Ανώτερη Συνεργάτις Έρευνας στο Κέντρο Αριστείας CYENS, η Μαρία Πατσαλοσαββή, Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, και ο Χρυσόστομος Σακαλλής, Υπεύθυνος Αρχείου του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Τον γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε η Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου, Διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, με την αρωγή της Μαρίας Πατσαλοσαββή, ενώ συμβουλευτικό ρόλο στη διοργάνωση της έκθεσης είχαν η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, και η Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη
Χορηγοί επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, Goal.news, Goal.com.cy
Τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας: Alpha Κύπρου
Υποστηρικτές: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Ψηφιακός Ηρόδοτος· Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (Φωτογραφικό Αρχείο και Αρχείο Εφημερίδων), Υπουργείο Εσωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία· Κρατικό Αρχείο Κύπρου, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κυπριακή Δημοκρατία· Δήμος Λευκωσίας· Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης