Παράθυρο στον μαγικό κόσμο της κούκλας

Παράθυρο στον μαγικό κόσμο της κούκλας

14 Δεκεμβρίου 2016 – 26 Μαρτίου 2017

Μια έκθεση σαν παραμύθι

Το υπερδραστήριο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει των κύκλο εκθέσεών του για το 2016. Στις 14 Δεκεμβρίου ανοίγει στο κοινό ένα Παράθυρο στον μαγικό κόσμο της κούκλας μέσα από τη συλλογή της Αλέκας Οικονόμου-Δημητριάδου. Πρόκειται για μια παραμυθένια έκθεση, που παρουσιάζει την κούκλα ως παιχνίδι αλλά και ως αντικείμενο διακοσμητικό, συλλεκτικό και ως μόδα εποχής κατά τη χρονική περίοδο από το τέλος του 19ου έως και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η πλούσια συλλογή της Αλέκας Οικονόμου-Δημητριάδου συνίσταται από κούκλες που φέρουν την υπογραφή διάσημων κατασκευαστών και εικαστικών δημιουργών. Περιλαμβάνει αυθεντικά ή εξίσου σπάνια αντίγραφα σημαντικών δημιουργών, όπως του γλύπτη Albert Marque, των οίκων Bru, Jumeau, Kestner και Lenci, καθώς και του Armand Marseille, του οποίου η τεράστια παραγωγή έφθασε μέχρι την Αμερική. Από τη συλλογή δεν λείπουν και οι διάσημες κούκλες boudoir, που ξετρέλαναν την Ευρώπη και την Αμερική κατά τα έτη 1915-1930. Οι κούκλες αυτές διακοσμούσαν τα δωμάτια υποδοχής (boudoir), τα οποία λειτουργούσαν ως προθάλαμοι στα γυναικεία υπνοδωμάτια.

Λίγα λόγια για τη συλλέκτρια

Η Αλέκα Οικονόμου-Δημητριάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Από πολύ νωρίς άρχισε συλλογή κούκλων, με πρώτο κομμάτι την παιδική της κούκλα Shirley Temple. Οι κούκλες Shirley Temple έφεραν το όνομα και τα χαρακτηριστικά της διάσημης μικρής ηθοποιού που άφησε εποχή στα κινηματογραφικά δρώμενα της δεκαετίας του 1930. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής της Αλέκας Οικονόμου-Δημητριάδου αποκτήθηκε και διαμορφώθηκε κατά την περίοδο της ζωής της στην Ουάσινγκτον, όπου είχε πρόσβαση σε αγορές με αντίκες και σε δημοπρασίες.

Το παραμύθι

Οι κούκλες της Αλέκας δεν συνιστούν απλά αντικείμενα που συνθέτουν μια σπάνια και ενδιαφέρουσα συλλογή. Η συλλέκτρια τούς έχει χαρίσει ονόματα και έχει πλάσει ένα μοναδικό και μαγικό κόσμο γύρω από τις κούκλες αυτές. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον μαγικό αυτόν κόσμο μέσα από την έκδοση Καλοκαιρινές διακοπές, 1963, στην οποία οι κούκλες της Αλέκας ζωντανεύουν και μας ταξιδεύουν σε μοναδικές περιπέτειες. Η έκδοση φέρει την υπογραφή της Αλέκας Οικονόμου-Δημητριάδου και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν Τύποις. Θα διατίθεται από το Κατάστημα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, με στόχο μέρος των εσόδων να συμβάλει στον εμπλουτισμό των Συλλογών του Μουσείου, καθώς και στην ενίσχυση των δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων που παρέχει το Λεβέντειο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19:30, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Ιπποκράτους 15-17, 1011 Λαϊκή Γειτονιά, Λευκωσία. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 26 Μαρτίου 2017, ενώ κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες συναφείς εκδηλώσεις.

Χορηγός: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Υποστηρικτές: Δήμος Λευκωσίας, Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας