Σύνδεσμος Φίλων

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1986 από ομάδα Λευκωσιατών που πίστεψαν στην ανάγκη δημιουργίας και σύστασης του ιστορικού μουσείου Λευκωσίας. Με πρωτοβουλία και πάλι του δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη και άλλων Λευκωσιατών, όπως οι αείμνηστοι Γιαννάκης Χριστοφίδης, Αγνή Μιχαηλίδου και Κωστάκης Αιμιλιανίδης, συγκροτήθηκε ο πρώτος πυρήνας του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου.

Αρχικός στόχος της σύστασης του Συνδέσμου Φίλων ήταν να βοηθήσει, να προβάλει και να ενισχύσει όλες τις προσπάθειες του Δήμου και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στην οργάνωση και στον εμπλουτισμό των Συλλογών του Μουσείου. Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος έχει αναπτύξει ποικίλες δραστηριότητες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των Συλλογών του Μουσείου, στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, καθώς και στην προβολή του πολιτιστικού του έργου. Ο Σύνδεσμος Φίλων διαχειρίζεται επίσης και το Κατάστημα του Μουσείου.

Από το 2018 ο Σύνδεσμος Φίλων, με αλλαγή στο καταστατικό του, μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης.