Η Μουσειοβαλίτσα Αικατερίνη Κορνάρο

Για παιδιά Β´ Γυμνασίου και Β´ Λυκείου

Σε συνεργασία με το Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

To Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας ταξιδεύει στα γυμνάσια και στα λύκεια κρατώντας τη Μουσειοβαλίτσα της Αικατερίνης Κορνάρο, ένα φορητό εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει υλικό σχετικά με τη ζωή της Αικατερίνης Κορνάρο, της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου (1472-1489).

Η Μουσειοβαλίτσα είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεταφέρεται και να αξιοποιείται εύχρηστα από τον εκπαιδευτικό.

Το δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει η Μουσειοβαλίτσα προσφέρει τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες της Β´ Γυμνασίου και της Β´ Λυκείου να υποδυθούν ρόλους, να παίξουν, να δημιουργήσουν συνεργαζόμενοι/ες με τους/τις συμμαθητές/τριές τους. Βασική επιδίωξη του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να εισέλθει το Μουσείο στην αίθουσα διδασκαλίας και τα παιδιά-«επισκέπτες» να βιώσουν τη μουσειακή αγωγή στον δικό τους οικείο χώρο. Δίνεται η ευκαιρία οι μαθήτες/τριες να περιεργασθούν, να ακουμπήσουν και να χρησιμοποιήσουν αντίγραφα αντικειμένων που σχετίζονται με τη ζωή της Αικατερίνης Κορνάρο, όπως αυτά παρουσιάζονται στην ομώνυμη αίθουσα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με τους/τις συμμαθητές/τριές τους, τα παιδιά θα γνωρίσουν πτυχές της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, θα αντιληφθούν τον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τον Μεσαίωνα, πάντα υπό το πρίσμα μιας ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης.

Ο δανεισμός της Μουσειοβαλίτσας είναι δωρεάν και η μεταφορά της τελεί υπό την ευθύνη των εκπαιδευτικών που τη δανείζονται.

Η Μουσειοβαλίτσα της Αικατερίνης Κορνάρο είναι διαθέσιμη για παραλαβή από τα ενδιαφερόμενα σχολεία στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Για τον δανεισμό της, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, Τ.: +357 22661475 / E.: education@leventismuseum.org.cy

Με τη λήξη της περιόδου δανεισμού, η Μουσειοβαλίτσα επιστρέφεται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, 1011 Λευκωσία).

Χορηγοί: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας