Μαθητική εικαστική παρέμβαση – Μεσαιωνική Λευκωσία

Μαθητική εικαστική παρέμβαση – Μεσαιωνική Λευκωσία

30 Νοεμβρίου 2018 – 27 Ιανουαρίου 2019

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει τη Μαθητική εικαστική παρέμβαση – Μεσαιωνική Λευκωσία, η οποία φιλοξενείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Λευκωσία: η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας, Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος.

Πηγή έμπνευσης για την εικαστική παρέμβαση υπήρξαν μοτίβα τα οποία οι μαθητές του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου και Νήσου συνάντησαν σε ιστορικά βυζαντινά και μεσαιωνικά κτήρια της σύγχρονης πόλης, όπως σε τείχη, εκκλησίες, ναούς και τεμένη. Αποτέλεσμα, ένα αρθρωτό έργο, φτιαγμένο από χαρτόκουτα πίτσας: πάνω τους διακρίνονται διάτρητα επαναλαμβανόμενα μοτίβα παραπέμποντας σε εποχές, πολιτισμούς και ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορική πορεία της Λευκωσίας και της Κύπρου γενικότερα. Το έργο έχει τη δυνατότητα ποικίλων μορφών και τοποθετήσεων, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί σε τρισδιάστατη και περίοπτη μορφή, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη εικαστική οπτική εντύπωση.

Η σχολική αυτή δημιουργία κερδίζει τον θεατή όχι μόνο με τη λεπτομερή και επιμελημένη δουλειά των μαθητών-δημιουργών, αλλά και λόγω του πρωτότυπου τρόπου με τον οποίο αποτυπώνει πτυχές της ιστορίας σε ένα φαινομενικά ευτελές, ανακυκλώσιμο υλικό. Μέρος της εικαστικής παρέμβασης αποτελεί η παρουσίαση των καλλιτεχνικών πειραματισμών των παιδιών για τη δημιουργία του έργου, από τη σύλληψη της βασικής ιδέας μέχρι την τελική υλοποίησή της.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τους μαθητές των τάξεων Α΄, Β΄ και Γ΄ του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου και Νήσου υπό τη δημιουργική καθοδήγηση και επίβλεψη των καθηγητών τέχνης και σχεδιασμού και τεχνολογίας Δημήτρη Νεοκλέους και Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ομαδικές εργασίες μνημειακού χαρακτήρα» στον 6ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού 2016-2017.