The Buildings1
Ο μεγαλέμπορος Ιωάννης Ευαγγελίδης έκτισε στην ενορία του Τρυπιώτη στη Λευκωσία τρεις μεγάλες νεοκλασικές οικίες για να τις δώσει ως προίκα στις κόρες του Μαρίτσα, Ασπασία και Κλεοπάτρα.
- Η Μαρίτσα παντρεύτηκε τον Χριστόδουλο Σεβέρη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος δήμαρχος Λευκωσίας (1882-1888), και κατοίκησαν στο πρώτο κτήριο (Ιπποκράτους 15).
- Η Ασπασία παντρεύτηκε τον μεγαλέμπορο Ιωάννη Ζαχαριάδη και κατοίκησαν στο δεύτερο κτήριο (Ιπποκράτους 17). Το 1885 το κτήριο δόθηκε στην κόρη τους Ελενίτσα, η οποία παντρεύτηκε τον Ελλαδίτη γιατρό Νικόλαο Δέρβη.
- Η Κλεοπάτρα παντρεύτηκε τον Ιωάννη Οικονομίδη, δικηγόρο και δικαστή αλλά και ιδρυτή του Ταμιευτηρίου Λευκωσίας, και κατοίκησαν στο τρίτο κτήριο (Ιπποκράτους 19). Στο ίδιο κτήριο κατοίκησε και η οικογένεια του Ευάγγελου Ευαγγελίδη, γιου του Ιωάννη Ευαγγελίδη.
Ο γιος του Νικόλαου και της Ελενίτσας Δέρβη βαπτίστηκε Θεμιστοκλής.
Ο Δήμος Λευκωσίας ονόμασε προς τιμήν του γιατρού Νικόλαου Δέρβη τον δρόμο μπροστά από το σπίτι του «οδό Ιπποκράτους».
Στο σπίτι της Ελενίτσας και του Νικόλαου Δέρβη προστέθηκε ακόμη ένας όροφος για να κατοικήσει η κόρη τους Ιωάννα, η οποία παντρεύτηκε τον ίδιο χρόνο τον Κώστα Θεοδοσιάδη.
Στο σπίτι της Ελενίτσας Δέρβη εγκαταστάθηκε και ο γιος της Θεμιστοκλής, που το μετέτρεψε σε κλινική, ενώ αργότερα έγινε η έδρα του Κυπριακού Εθνικού Κόμματος, του οποίου ήταν πρόεδρος. Ο Θεμιστοκλής Δέρβης διετέλεσε επίσης επί 27 χρόνια δήμαρχος της Λευκωσίας (1929-1946 και 1949-1959).
Το κτήριο στην Ιπποκράτους 15 μετατράπηκε και λειτούργησε ως ξενοδοχείο με την ονομασία «Βικτώρια».
Το κτήριο στην Ιπποκράτους 19 κατεδαφίστηκε και κτίστηκε στη θέση του συγκρότημα με καταστήματα και διαμερίσματα.
Μετά τον θάνατο του Θεμιστοκλή Δέρβη το κτήριο στην Ιπποκράτους 17 εγκαταλείφθηκε.
Το κτήριο στην Ιπποκράτους 17 δόθηκε για προσωρινή κατοικία προσφύγων της εισβολής του 1974.
Το αρχοντικό της οικογένειας Δέρβη στην οδό Ιπποκράτους 17 ήταν ετοιμόρροπο και έτοιμο προς κατεδάφιση. Την ίδια χρονιά ο δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης είχε την ιδέα να ιδρυθεί το ιστορικό μουσείο της πόλης. Ενώ οι εργασίες κατεδάφισης είχαν ήδη αρχίσει, το κτήριο αγοράστηκε με την υποστήριξη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Λεβέντη από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη για να στεγάσει το ιστορικό μουσείο της Λευκωσίας.
Κατά το ίδιο έτος το διπλανό κτήριο στον αρ. 15 αγοράστηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας προκειμένου να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε γραφεία.
Υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Δήμου Λευκωσίας. Ξεκίνησαν τα έργα ανοικοδόμησης και οργάνωσης του κτηρίου στην οδό Ιπποκράτους 17. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ονομαστεί το μουσείο «Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας» προς τιμήν του δωρητή του.
Διορίστηκε η Λουκία Λοΐζου ως πρώτη έφορος-διευθύντρια. Ο Πεύκιος Γεωργιάδης ορίστηκε αρχιτέκτονας του έργου.
Στις 16 Απριλίου ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.
Στις 20 Απριλίου το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Είναι το πρώτο ιστορικό μουσείο της Κύπρου με σύγχρονες μουσειακές μεθόδους και αντιλήψεις.
Το φθινόπωρο, με τη συμβολή του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου, ξεκίνησαν συστηματικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η Επιτροπή του Βραβείου του Ευρωπαϊκού Μουσείου, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακήρυξε το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο σε Μουσείο της Χρονιάς 1991.
Το Μουσείο έκλεισε για το κοινό με σκοπό την ανακαίνιση των αιθουσών του. Ανακαινίστηκαν οι Αίθουσες Λευκωσία και Αγγλοκρατία, καθώς και η Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Το Μουσείο επαναλειτούργησε στις 19 Μαΐου.
Αγορά της οικίας Νικόλαου Τσικκίνη. Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη αγόρασε ένα μικρό παραδοσιακό σπίτι του τέλους του 18ου αιώνα επί της οδού Σόλωνος 18, με σκοπό την επέκταση και τη δημιουργία περισσότερων εκθεσιακών χώρων.
Στις 31 Δεκεμβρίου υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας για την αγορά του νεοκλασικού κτηρίου στην οδό Ιπποκράτους 15 με σκοπό την επέκταση του Μουσείου.
Άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου της οδού Σόλωνος 18.
Στις 18 Μαΐου εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο η νέα επέκταση του Μουσείου με το «Σπίτι των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» στην οδό Σόλωνος 18.
Τον Απρίλιο ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης του Μουσείου στο κτήριο της οδού Ιπποκράτους 15 για τη δημιουργία της Πτέρυγας «Κωνσταντίνος Λεβέντης».
Στις 9 Ιανουαρίου εγκαινιάστηκαν η νέα Πτέρυγα «Κωνσταντίνος Λεβέντης» και οι νέοι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου.
Την 1η Ιανουαρίου η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ παρέδωσε τη διεύθυνση του Μουσείου στη Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή.
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του με θέμα «Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας: 30 χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας!». Με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, το Μουσείο ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ως η καρδιά της Λευκωσίας, συνεχίζοντας να χτυπά δυναμικά στους πολιτιστικούς παλμούς του τόπου.
Την 1η Ιανουαρίου η Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή παρέδωσε τη διεύθυνση του Μουσείου στη Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.
Σόλωνος 18 – Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης
Το 2001 αγοράστηκε με έξοδα του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη μικρό κτίσμα των τελών του 18ου αιώνα, όπου γεννήθηκε και έζησε ο γνωστός δάσκαλος της πόλης Νικόλαος Τσικκίνης. Από το 2006, ύστερα από ανακαίνιση, η οικία Τσικκίνη λειτουργεί ως το «Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων», ένας χώρος διεξαγωγής εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και χώρος φιλοξενίας μικρών προσωρινών εκθέσεων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Το 2021 το Μουσείο δημιούργησε μια καινούργια ταυτότητα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα με το συνοδευτικό σλόγκαν «Μάθε κάτι νέο» (#μάθεκάτινέο, #LMMN_katineo). Αυτή η ταυτότητα έκανε δειλά την εμφάνισή της μέσα από διαδικτυακές δράσεις ως προάγγελος ενός μεγαλύτερου έργου: την προγραμματισμένη αναβάθμιση και ανακαίνιση της Αίθουσας Τσικκίνη – Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Το Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μεταμορφώθηκε σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και από τον Μάρτιο του 2022 φιλοξενεί πρωτότυπα και διασκεδαστικά εργαστήρια και προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Με αυτήν την πρωτοβουλία, το #μάθεκάτινέο «ταράζει» από τότε τις πολιτιστικές δράσεις της Λευκωσίας, προσφέροντας εναλλακτικούς εκπαιδευτικούς τρόπους ποιοτικής απασχόλησης στην πρωτεύουσα.
Από τον Ιούλιο του 2022 η υποδιευθύντρια του Μουσείου Τζένη Λυμπεροπούλου Σαββίδου αναλαμβάνει τη διεύθυνση.