Θεματικές αναδρομές: ένα μουσείο για τη Λευκωσία
Ουσιαστικό μέρος του προγράμματος των 30 χρόνων λειτουργίας του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας αποτελούν οι «Θεματικές αναδρομές: ένα μουσείο για τη Λευκωσία», όπως και η προσωρινή έκθεση Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις. Πρόκειται για μια σειρά από τέσσερεις ειδικές εκθέσεις/παρουσιάσεις οι οποίες θα πραγματευτούν τη σύλληψη του οράματος και τη δημιουργία του Μουσείου, ενώ θα εστιάσουν σε πρόσωπα και οργανισμούς που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυσή του και στη συγκρότηση των Συλλογών του. Επιπλέον, θα αναδειχθούν τα κατά καιρούς σημαντικά αποκτήματα του Μουσείου και οι δωρητές που συνέβαλαν και συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των Συλλογών του κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης ζωής του.
Πρώτη θεματική αναδρομή:
ΣΑΝ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ: ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ
17 Απριλίου 2019 – 8 Σεπτεμβρίου 2019
Τα παλιά αρχοντικά, στα οποία στεγάζεται το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, αποτελούν μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου. Κτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στη συνοικία Τρυπιώτη, στον πυρήνα της εντός των τειχών Λευκωσίας. Συνιστούν εξαίρετα δείγματα αστικής αρχιτεκτονικής, στα οποία διέμεναν αρχικά επώνυμες οικογένειες και προσωπικότητες της Λευκωσίας. Τη δεκαετία του 1980, λίγο πριν από την κατεδάφισή τους, ο δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης κατόρθωσε να διασώσει τα κτήρια. Σαν φοίνικας μέσα από τις στάχτες, αναγεννήθηκαν και μετατράπηκαν σε ιστορικό μουσείο της πόλης και σε βασικό πυρήνα πολιτισμού για τον τόπο μας.
Δεύτερη θεματική αναδρομή:
ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ: ΛΕΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
17 Απριλίου 2019 – 8 Σεπτεμβρίου 2019
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη, στο ευρύτερο πλαίσιο αναζωογόνησης της εντός των τειχών πόλης. Ο Κωνσταντίνος Λεβέντης, πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ενστερνίστηκε το όραμα για τη δημιουργία ιστορικού μουσείου και προχώρησε στην αγορά του νεοκλασικού κτηρίου –της κλινικής του γιατρού και δημάρχου της πόλης Θεμιστοκλή Δέρβη– και στη µετατροπή του σε ιστορικό μουσείο της Λευκωσίας. Το Δηµοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τότε ομόφωνα να ονομάσει το υπό δημιουργία μουσείο «Λεβέντειο Δηµοτικό Μουσείο Λευκωσίας». Στις 20 Απριλίου 1989 η πόλη απέκτησε το δικό της μουσείο, το πρώτο ιστορικό μουσείο της Κύπρου, το οποίο λίγο αργότερα, το 1991, τιμήθηκε µε το Βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς. Λέλλος Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Λεβέντης, εκτός από οραματιστές και ιδρυτές, υπήρξαν συνάμα δωρητές αξιόλογων και μοναδικών εκθεμάτων. Με αυτήν την προσφορά τους τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία των πρώτων Συλλογών του Λεβέντειου Μουσείου.
Τρίτη θεματική αναδρομή:
ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΩΡΕΕΣ
17 Σεπτεμβρίου 2019 – 10 Νοεμβρίου 2019
Στις 20 Απριλίου 1985, τέσσερα χρόνια πριν ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο στο κοινό, ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Η δημιουργία του στόχευε και στοχεύει στη λειτουργία του ως μεσάζοντος σώματος μεταξύ του κοινού και του Μουσείου. Η ηθική και υλική ενίσχυση, o εμπλουτισμός των Συλλογών του Μουσείου, η διαφώτιση του κοινού για το έργο του και η διοργάνωση συναφών εκδηλώσεων αποτελούσαν και αποτελούν δείγματα των ευρύτερων στόχων και δραστηριοτήτων του Συνδέσμου. Με τις πρώτες του κιόλας δραστηριότητες, ο Σύνδεσμος έφερε κοντά τους πολίτες που αγκάλιασαν με τη σειρά τους την ιδέα δημιουργίας ενός ιστορικού μουσείου για τη Λευκωσία. H προσφορά του Συνδέσμου τα 30 αυτά χρόνια υπήρξε τεράστια. Ουσιαστική ήταν η πρώτη μεγάλη δωρεά του Συνδέσμου με την αγορά 29 μεσαιωνικών αγγείων. Το ίδιο καθοριστική υπήρξε και η προσφορά προσωπικών συλλογών ιδρυτικών μελών του Συνδέσμου. Το 2018 ο Σύνδεσμος Φίλων συμπεριέλαβε υπό τη φροντίδα του και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη και μετονομάστηκε σε «Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και της Λεβεντείου Πινακοθήκης».
Τέταρτη θεματική αναδρομή:
ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ – ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
3 Δεκεμβρίου 2019 – 31 Ιανουαρίου 2020
Λίγοι άνθρωποι είναι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της ζωής τους δεν επιδόθηκαν με πάθος στη συλλογή κάποιου είδους αντικειμένου. Πολλοί είναι και συλλέκτες που κάποια στιγμή αποφάσισαν την παραχώρηση της συλλογής τους, την οποία με τόσο μεράκι δημιούργησαν, σε κάποιο μουσείο ως δωρεά ή μακροχρόνιο δάνειο. Το Λεβέντειο Μουσείο εξαρχής «αγκάλιασε» την παραχώρηση τέτοιων ιδιωτικών συλλογών και συλλεκτικών αντικειμένων, εμπλουτίζοντας τις εκθεσιακές του ενότητες. Λαμπρές περιπτώσεις παραχώρησης υπό τη μορφή μακρόχρονων δανείων αποτέλεσαν για το Μουσείο η Συλλογή Λητώς και Κωστάκη Σεβέρη και η Συλλογή Κρίστη Φυλακτού, που εμπλούτισαν το Μουσείο με μοναδικά δείγματα της αρχαίας κυπριακής τέχνης. Σημαντικός επίσης αριθμός αντικειμένων από τη συλλογή του Μιχάλη Ζεϊπέκκη τεκμηρίωσαν καθοριστικά την Αίθουσα Αικατερίνη Κορνάρο. Επιπλέον, αντικείμενα σε μακροχρόνιο δανεισμό από τη συλλογή του αείμνηστου και ένθερμου υποστηρικτή του Μουσείου Κωνσταντίνου Αιμιλιανίδη συνέβαλαν στην παρουσίαση ιστορικών ενοτήτων στο Λεβέντειο.
Χορηγοί 30 χρόνων λειτουργίας: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Δήμος Λευκωσίας
Χορηγός «Θεματικές αναδρομές» και Πενταδάκτυλος – Εντυπώσεις: ExxonMobil
Χορηγός επικοινωνίας: SuperΑd
Υποστηρικτής: Σύνδεσμος Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και Λεβεντείου Πινακοθήκης