Ρήγματα στην Εγγύτητα: Λευκωσία Εντός, 1955-1974

Ρήγματα στην Εγγύτητα: Λευκωσία Εντός, 1955-1974

26.05.25
19:30-20:30

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και της Λεβεντείου Πινακοθήκης πραγματοποιούν σειρά τεσσάρων διαλέξεων αφιερωμένων εις μνήμην Λέλλου Δημητριάδη (3.2.1933 – 9.4.2022), του Δημάρχου της Λευκωσίας (1971-2001) που πρωτοστάτησε για μια ενωμένη πόλη. Η θεματική των διαλέξεων σχετίζεται με την προσωρινή έκθεση Sector 2: Λευκωσία του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

2η Διάλεξη

Η δεύτερη κατά σειρά διάλεξη με τίτλο «Ρήγματα στην Εγγύτητα: Λευκωσία Εντός, 1955-1974» εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι διακοινοτικές συγκρούσεις (1956-1958, 1963-1964) και η τουρκική εισβολή (1974) προκάλεσαν την εκρίζωση ολόκληρων συνοικιών και την αναδιαμόρφωση της Λευκωσίας ως πόλης.

Ανάμεσα στους εκτοπισμένους, αναδύεται και η κατηγορία των «εργασιακών προσφύγων» – ανθρώπων που είτε έχασαν την εργασία τους είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ή να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις περιοχές που ελέγχονταν από την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταβάλλοντας ριζικά τον οικονομικό χάρτη της πόλης. Ο εκτοπισμός δεν αφορούσε μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τους χώρους, τις οικονομικές και κοινωνικές δομές, την ίδια την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης. Η συνύπαρξη άρχισε να μεταμορφώνεται σε μια πιο ρηχή συν-παρουσία· ήταν η αρχή μιας διαδικασίας αποξένωσης και διαχωρισμού, ακόμα και αν οι άνθρωποι μοιράζονταν την ίδια πόλη σε καθημερινή βάση. Οι άλλοτε ζωντανοί μαχαλάδες μετατράπηκαν σε έρημα ή αποκλεισμένα τοπία, οι εμπορικοί κόμβοι κατέρρευσαν, οι κοινότητες μετακινήθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια, ενώ τα εναπομείναντα μνημεία, οι σχολικές, θρησκευτικές και άλλες υποδομές μετατοπίστηκαν σε νέες περιοχές.

Τελικά, ποια ήταν η εμπειρία των κατοίκων; Πώς προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα των τεχνητών συνόρων; Και ποια ίχνη της παλιάς Λευκωσίας επιβιώνουν μέσα από τη μνήμη, την απώλεια και τη συνεχή διαπραγμάτευση του χώρου; Η διάλεξη εξετάζει τον εκτοπισμό ως πολυεπίπεδο φαινόμενο και διερευνά μέσα από ένα πολυδιάστατο πρίσμα –κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό– πώς η πόλη ανασχηματίστηκε μέσα από τη σύγκρουση και πώς δημιουργήθηκε ένα νέο, διαιρεμένο αστικό τοπίο, ανατρέποντας τις προϋπάρχουσες δομές και προκαλώντας νέες ασυνέχειες στον χώρο και τον χρόνο.

Ομιλήτριες:

Μαρία Χριστοδούλου, PhD (University of Leicester), Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Ιλιάνα Κουλαφέτη, Υπoψήφια Δρ Προφορικής Ιστορίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου / Κέντρο Αριστείας CYENS

 

Συμμετοχή: Δωρεάν
Γλώσσα: Ελληνικά

Κρατήσεις απαραίτητες: +357 22661475 / Email: info@leventismuseum.org.cy

Σημειώστε ότι η διάλεξη θα ξεκινήσει στην ώρα που έχει προκαθοριστεί και παρακαλούμε όπως προσέλθετε στον χώρο 10 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης.