Εικαστική παρέμβαση: Ο δραγουμάνος, ο θυμός του και οι εννέα κόρες

Εικαστική παρέμβαση: Ο δραγουμάνος, ο θυμός του και οι εννέα κόρες

28 Σεπτεμβρίου 2019 – 31 Οκτωβρίου 2019

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει την εικαστική παρέμβαση Ο δραγουμάνος, ο θυμός του και οι εννέα κόρες στο πλαίσιο της νέας πρότασης της Μαρίας Λοϊζίδου Look Under the Hood. Το έργο θα φιλοξενείται στην Αίθουσα Οθωμανικοί Χρόνοι, του Λεβέντειου Μουσείου από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Το Look Under the Hood της Μαρίας Λοϊζίδου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου, έχει χαρακτήρα αναδρομικής προβολής του έργου της εικαστικού. Η Λοϊζίδου επιχειρεί να ενεργοποιήσει 22 χώρους με τους οποίους έχει συνεργαστεί στην πορεία των 35 χρόνων της δουλειάς της, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαχρονική διαλεκτική της σχέση με την τέχνη και την πόλη μέσα από την ποικιλομορφία των λόγων που τη στηρίζουν και την αμφισβήτηση των μέσων της τεκμηρίωσης και της μνήμης. Τα έργα που παρουσιάζονται μπορούμε να τα αντιληφθούμε ως αναφορές και σημειώσεις, ώστε να διανύσουμε διαδρομές και να περπατήσουμε μονοπάτια που βοηθούν να χαρτογραφήσουμε τους βηματισμούς μας. Αν η παρατήρηση της περιήγησης είναι στο επίκεντρο μιας τέτοιας θεματικής, η πρόταση της Λοϊζίδου επιχειρεί να συμβάλει στα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως «Ποιος είναι αυτός ο τόπος;» και Πού βρισκόμαστε τώρα;»

Ένας από τους πρωταρχικούς χώρους συνεργασίας στην πορεία της δημιουργίας της Μαρίας Λοϊζίδου είναι το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το οποίο, πρωτοτυπώντας και ανοίγοντας νέους δρόμους στα πολιτιστικά της πόλης και του τόπου ως νεοσύστατο τότε μουσείο, φιλοξένησε το 1992 την εγκατάσταση της εικαστικού Ο δραγουμάνος, ο θυμός του και οι εννέα κόρες. Η πρόταση αυτή, βασισμένη στο Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου και της ιστορίας της πόλης της Λευκωσίας, ανήκει στην πρώιμη περίοδο της πρακτικής της Λοϊζίδου να παράγει προτάσεις και έργα για ιστορικούς χώρους, κάτι για το οποίο διακρίνεται σήμερα συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις και πραγματοποιώντας μόνιμες εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους. Το Λεβέντειο Μουσείο, διατηρώντας και επεκτείνοντας το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη τέχνη, αφού φιλοξένησε από τότε πολλές άλλες ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, συμμετέχει στη νέα πρόταση της Λοϊζίδου Look Under the Hood με την παρουσίαση του έργου Ο δραγουμάνος ο θυμός του και οι εννέα κόρες στους νέους, ανακαινισμένους του χώρους.